Istoricul Parohiei Gara Veche

Istorie Noiembrie 28, 2011

Parohia  Gara Veche, „Sfinţii împăraţi Constantin şi Elena"  cu sediul în str. Colinei nr.12 din Piatra-Neamţ,Protopopiatul Piatra-Neamţ a fost înfiinţată la 1 octombrie 1996. Parohia are ca areal credincioşii care locuiesc în cartierul Gara - Veche şi care multă vreme au fost arondaţi, fie la parohia „Adormirea Maicii Domnului" - Vânători, fie la Parohia „Naşterea Maicii Domnului" -Mărăţei II, sau chiar (pentru scurt timp) la Parohia „Izvorul Tămăduirii" - Izvoare. însă cea mai mare parte dintre credincioşi, au fost arondaţi Parohiei Vânători încă de la înfiinţarea acestui cartier, respectiv din anul 1928. După înfiinţarea cartierului, credincioşii de atunci, puţini la număr, au cumpărat o suprafaţă de 9000 m2 de teren pentru a-şi construi o biserică şi o casă parohială.

Conform documentelor de arhivă, după ce au fost perfectate actele cu privire la teren a fost constituit un Comitet pentru organizarea şi coordonarea lucrărilor de construcţie la biserica al cărui hram a fost rânduit a fi „Sfinţii împăraţi Constantin şi Elena". Acest Comitet pentru organizarea şi coordonarea lucrărilor de construcţie la biserică era compus din următorii: Preşedinte - Părintele Cezar Andronic; Epitropi - Atanasiu Neculai, Zamfirescu Dumitru; Membri: Juncu Dumitru, Chitic Vasile, Goga loan, Pralea Dumitru,Ungureanu Gheorghe,Miţan Constantin şi Luca Neculai.

în 1937, pentru construcţia bisericii se adunaseră următoarele materiale: 12 000 bucăţi de cărămidă, 10 m3 de piatră, 6 m3.de grinzi, căpriori şi 3m3 de scândură. Toate acestea au fost donate bisericii de domnul Mihai Constantin, administrator al velniţei şi Fabricii de bere „Zimca". Din pricina vremurilor şi evenimentelor istorice care s-au derulat începând cu anul 1940 şi până la revoluţia din 1989, acest ideal sfânt al credincioşilor nu s-a putut materializa. Ceea ce a prins contur din dorinţa credincioşilor a fost doar casa parohială a cărei construcţie a început în martie 1937.

Suprafaţa de 9000 m2 de teren, destinată pentru biserică şi casă parohială, în timp, a fost fărâmiţată de către regimurile politice care s-au perindat la cârma statului. De pildă la 30 octombrie 1962, parohia a fost nevoită să cedeze statului suprafaţa de 6332 m2, iar în 1967 au mai fost cedaţi încă 470 m2, pentru a se zidi o şcoală necesară copiilor locuitorilor acestui cartier. Şcoala funcţionează şi astăzi şi poartă denumirea de Grupul Şcolar „Dimitrie Leonida".

După revoluţia din decembrie 1989, dorinţa de a se zidi o biserică a prins din nou contur şi s-a format un comitet de iniţiativă pentru zidirea acesteia. Acesta era compus din credincioşii Butuc loan, Panaite Vasile, Chiriţă Vasile şi Buţurcă Constantin, fiind condus de părintele loan Gherasim, parohul Parohiei Vânători. Pentru început s-a amenajat un paraclis în vechea casă parohială şi începând cu anul 1993 s-au oficiat slujbe. Tot în această perioadă s-a întocmit şi un „proiect" pentru demararea lucrărilor viitoarei biserici.

Noul proiect este executat de firma Edil-Proiect din Piatra-Neamţ şi are multe asemănări cu biserica care adăposteşte moaştele Sfântului Apostol Andrei şi se află la Patras, în Grecia. Acest proiect, al sfântului locaş, aparţine arhitectului Ladislau Landkammer este grandios şi multifuncţional, având dimensiunile de 32/25m.Biserica, este prevăzută cu demisol şi parter, începând a prinde contur din anul 1998.

Se cuvine a menţiona , construcţia în imediata apropiere a bisericii a unor troiţe, lucrări edilitare cu caracter religios, utile vieţii evlavioşilor credincioşi, ce te îndeamnă să le fii alături. O primă troiţă se află în curtea bisericii, în apropierea Sfântului Altar. Este o troiţă deosebită şi din punct de vedere arhitectural, dar mai ales al simbolisticii, deoarece s-a „născut" într-o vreme când credincioşii acestui cartier doreau o biserică, dar nimeni nu le dădea o speranţă. Putem afirma că această troiţă reprezintă o biruinţă în acest sens.

Iniţiativa ridicării acestei troiţe aparţine familiei Butuc Ioan şi Cristiana şi au fost susţinuţi moral şi material de Popa Ioan, Panaite Vasile, Imbru Ioan, Obadă Vasile, Basmagiu Vasile, Gheorgheasa Ilie, Teodorescu Ionel şi Jănică Chiuaru. Troiţa a fost sfinţită în 1993 de către un sobor de preoţi format din părinţii: Ioan Gherasim, Arcadie Gregorian, Săcăleanu Vasile şi Cazan Constantin.

 A doua troiţă se află tot în curtea bisericii, mai exact în sud-vestul lăcaşului. Troiţa este deosebită pentru că aici se săvârşeşte sfinţirea apei de Bobotează şi tot aici începe şi slujba învierii Domnului. A fost zidită prin osteneala şi dragostea familiei Racoţi Alexandru şi Măria, şi sfinţită pe 16 august 2004. . A treia troiţă se află în faţa Grupului Şcolar Dimitrie Leonida. Zidirea ei a fost posibilă datorită bunăvoinţei domnului director Gheorghe Constantin. Ctitorii acestei troiţe sunt Gherasim Marcel şi Roxana, împreună cu familia Movilă, Gheorghe şi Elena. Cea de-a patra troiţă se află la intersecţia străzilor Mărăşeşti şi Pescăruş. Troiţa a fost ridicată la iniţiativa unui grup de credincioşi din zona respectivă, care îl are în frunte pe domnul Huideş Gheorghe. Este foarte important să menţionăm că la această troiţă şi-au adus contribuţia în mod deosebit şi multe familii de rromi. De fapt este singura troiţă din parohie la care şi-au adus contribuţia în mod deosebit şi familiile de rromi. Aceasta a fost sfinţită pe 23 aprilie 2007.