Cerc pastoral-misionar la Parohia Gara Veche

Viața parohiei Octombrie 18, 2012

Astăzi,18 octombrie 2012 la Parohia Gara Veche din Piatra Neamţ a avut loc Cercul pastoral - misionar. Tema întâlnirii a fost  "Cinstirea Sfintelor icoane", referat prezentat de părintele Septimiu Cazan de la Parohia Mărăţei II. Preşedintele Cercului pastoral - misionar este părintele Vasile Păvăleanu, director adjunct la Seminarul Teologic Liceal "Veniamin Costache" de la Mănăstirea Neamţ.

Tema aleasă a fost anume rânduită pentru această zi, fiindcă astăzi Biserica noastră face pomenirea Sfântului Evanghelist Luca, numit şi "zugravul Maicii Domnului". Potrivit tradiţiei Sfântul Luca a pictat  prima icoană a Maicii Domnului de a ceea am considerat că  cel mai potrivit cuvânt  nu era altul decât despre Cinstirea Sfintelor icoane.

"Icoana şi Evanghelia sunt în strânsă legătură, se sprijină şi se clarifică reciproc, colaborând la răspândirea învăţăturii creştine. Icoana este o Evanghelie în culori, iar Evanghelia este o icoană verbală a Mântuitorului Hristos", a subliniat părintele Septimiu Cazan.

 "Icoanele sunt, cărţi pentru toţi, scrise, în loc de litere, cu persoane şi cu lucruri", iar acolo unde nu este chipul lui Hristos şi al sfinţilor, acolo nu este lumină, ci întuneric, rătăcire şi pierzare", mărturiseşte episcopul Melchisedec Ştefănescu în tratatul despre Cinstirea şi închinarea icoanelor în Biserica Ortodoxă şi despre icoanele făcătoare de minuni din România Ortodoxă.

Dăm slavă lui Dumnezeu pentru Sfânta Liturghie săvârşită şi binecuvântare tuturor celor care au fost prezenţi.