Părintele Andrei Costin - bucurie şi pentru credincioşii Parohiei Gara Veche

Viața parohiei Noiembrie 10, 2012

Ziua de 10 noiembrie a.c. a fost popas duhovnicesc pentru credincioşii Parohiei Pleşani, Protopopiatul Iaşi I şi prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioşii Parohiei Gara Veche.

Părintele Andrei Costin, parohul Parohiei Pleşani, este fiul meu duhovnicesc; născut, crescut şi modelat duhovniceşte în biserica parohiei noastre.

A fost o mare bucurie  şi binecuvântare să particip la Sfânta Liturghie, săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, cu ocazia împlinirii a unui secol de la punerea pietrei de temelie a bisericii unde slujeşte părintele Andrei. Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a fost înconjurat de un sobor alcătuit din trei protopopi - pr. protopop Toma Gradinaciuc, pr. protopop Constantin Macuc şi pr. protopop Valentin Tofan - şapte preoţi, trei diaconi şi foarte mulţi credincioşi.

Părintele Andrei, într-un timp foarte scurt, a reuşit să facă multe lucruri frumoase pentru Hristos şi pentru credincioşii pe care îi păstoreşte. În mai puţin de cinci ani, cu elanul tinereţii pe care o are, a reuşit cu ajutorul Bunului Dumnezeu să consolideze biserica în interior şi în exterior, a ridicat o casă parohială, a amenajat un muzeu al satului, a reamenajat curtea bisericii şi a Casei parohiale într-un chip în care atunci când priveşti spre biserică şi păşeşti în spaţiul ei, îţi inspiră linişte, bucurie, dorinţa de a fi mai aproape de Hristos. Biserica şi spaţiile din jur radiază bucurie şi-l mărturisesc pe Hristos într-un chip aşa de plăcut încât, cu greu rezişti să nu păşeşti pragul bisericii pentru a rămâne în marea familie care se numeşte Parohia Pleşani.

În această parohie am văzut cum oamenii îşi iubesc, la modul sincer, preotul. Îl iubesc deoarece s-a ostenit mult pentru a-i zidi, iar în semn de recunoştinţă, Primăria Călăraşi, de care aparţine localitatea Pleşani, i-a conferit titlul de "Cetăţean de onoare" al comunei. O mare bucurie, onoare, modalitate prin care o instituţie recunoaşte şi apreciază efortul unui preot, dar şi o mare responsabilitate, aceea de a rămâne la înălţimea increderii pe care comunitatea ţi-a acordat-o.

Felicitări părinte Andrei şi ne rugăm Milostivului Dumnezeu să vă ocrotească întreaga familie, casă şi credincioşi şi să vă dăruiască  aceeaşi râvnă şi dragoste pentru a lucra în ogorul Domnului. Doamne ajută.

10 noiembrie 2012                                                                                                                           Pr. Valentin Tofan