preot Valentin Tofan

Preoți slujitori Noiembrie 28, 2011

Născut la data de 27 iunie 1966 în localitatea Huşi, judeţul Vaslui.

Am absolvit opt clase în satul natal, Pogăneşti, judeţul Vaslui, după care prima treaptă de liceu (cls. a IX-a şi a X-a) am urmat-o la Liceul “ Cuza Vodă” din Huşi, profilul matematică-fizică.

În anul 1982, am fost admis la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ, pe care l-am absolvit in anul 1987.

Între anii 1987-1988, am efectuat stagiul militar la Zalău.

Am urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, secţia Pastorală, între anii 1988-1992.

La data de 1 iulie 1990, m-am căsătorit cu domnişoara Secară Lorica-Daniela, şi împreună avem o fetiţă Andreea-Mădălina, care actualmente este studentă în anul al II-lea la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Facultatea de Litere.

În decembrie 1990, am fost hirotonit diacon şi apoi preot pe seama Parohiei Curechiştea din Protopopiatul Târgu-Neamţ, de către I.P.S. Pimen, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Aici, am continuat construcţia casei parohiale, pe care am şi definitivat-o cu sprijinul credincioşilor din localitate, al căror deplin ajutor l-am primit şi in cadrul renovării bisericii.

În anul 1993, am fost transferat la Parohia Dragomireşti din Protopopiatul Piatra-Neamţ, unde am slujit până în anul 1996. În tot acest timp, am contribuit la restaurarea bisericii din Borniş, sfinţită de I.P.S. Daniel la data de 5 noiembrie 1995, precum şi a bisericii din Unghi, sfinţită un an mai târziu de P.S. Calinic Botosaneanul în ziua de 29 septembrie, momente in care am primit distincţiile de sachelar şi de iconom stavrofor.

Un alt fapt pe care doresc să-l menţionez, este renovarea casei parohiale din localitatea Vad, dar şi a clădirii vechii şcoli, în incinta căreia am amenajat un muzeu cu exponate atât religioase cât şi etnografice, piesa principală fiind catapeteasma bisericii din Unghi, monument istoric, între timp restaurată. Într-o altă aripă a cladirii, a fost înfiinţat un cabinet medical în colaborare cu o asociaţie de profil, în cadrul căruia se acordau săptămânal cu titlu gratuit, atât consultaţii cât şi medicamente persoanelor nevoiaşe.

În anul 1996, am primit spre păstorire Parohia Gara-Veche din Piatra-Neamţ, cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. Am purces la extinderea paraclisului amenajat în vechea casă parohială, iar în anul 1998 am pus piatra de temelie a noii biserici. În anul 2001, sunt definitivate lucrările la demisol, care a fost sfinţit de I.P.S. Daniel. Aici, până în momentul de faţă, se desfăşoară întreg serviciul divin, restul construcţiei nefinalizate ajungând la nivelul acoperişului.

Între anii 1996-2009, am activat în calitate de profesor cât şi de preot spiritual în cadrul Seminarului Teologic Liceal „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Piatra-Neamţ.